Sözleşmeli er göz dereceleri konusu bizlere en sık sorulan sorulardandır. Bu yazıda sözleşmeli er göz şartlarını bulacaksınız.
SÖZLEŞMELİ ER/ERBAŞ GÖZ DERECELERİ VE GÖZ ŞARTLARI
TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin 23. madde 2. fıkrasında sözleşmeli er için gerekli göz derecesi şartı aşağıdaki şekilde ifade edilmiştir.
"Uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve er adaylarında kronikleşebilecek ya da zamanla artabilecek nitelikte bir hastalık ve diskromatopsi bulunmamalı, görmeleri her iki gözde ayrı ayrı tashihli veya tashihsiz tam olmalı ve bunlar ruh sağlığı ve hastalıkları açısından tam sağlam olmalıdır."
Yukarıdaki ifadeden de anlaşılacağı gibi sözleşmeli er ve erbaş adaylarında ilerleyici bir göz hastalığı olmamalı, renk körlüğü olmamalı ve gözlükle ya da kontakt lensle bile olsa her iki gözde görme seviyesi ayrı ayrı tam seviyesinde olmalıdır.
TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin 23. madde ve 3. fıkrasında ise aşağıdaki ifadeler mevcuttur.
"İkinci fıkradaki şartları taşıması koşuluyla; tanzim edilen raporlarda sağlam olanlar ile tespit edilen hastalığı Personel Adaylarının Hastalıklara Göre Değerlendirme Çizelgesinin “Uzman Erbaş ve Sözleşmeli Erbaş/Er Adayları Değerlendirme Sütunu”ndaki karşılığı (+) artı işareti olanlar ile tashihle her bir gözde görmeleri tam olmak şartıyla, her bir gözde 1.00 (bir dâhil) diyoptriye kadar olan miyopi, hipermetropi ile 1.00 (bir dâhil) diyoptriyi geçmeyen astigmatizması [Örnek 1) -1.00 (-1.00x90) olabilir. Örnek 2) +1.00 (-1.25x180) olamaz. Örnek 3) -1.25x90 olamaz. (Mikst astigmatlarda mutlak değer göz önünde bulundurulur.)] olan adaylar hakkında “Uzman Erbaş veya Sözleşmeli Erbaş/Er Olur” kararı verilir. Söz konusu Çizelgenin “Uzman Erbaş ve Sözleşmeli Erbaş/Er Adayları Değerlendirme Sütunu”ndaki karşılığı (A) diliminde (-) eksi işareti olanlar ile Hastalıklar Listesinin (B) ve (D) dilimlerinde olanlar hakkında “Uzman Erbaş veya Sözleşmeli Erbaş/Er Olamaz” kararı verilir. [Örnek 1) -1.00(-1.00x90) olur. Örnek 2) +1.00 (-1.25x180) olamaz. Örnek 3) -1.25x90 olamaz.] ifadeleri geçmektedir.
Yukarıdaki ifadeden de anlaşılacağı gibi 1 dereceye kadar olan miyopi, hipermetropi ve astigmatizmalar engel teşkil etmez. Ancak 1.25 ve üzeri dereceler engeldir.
Göz dereceleri dışındaki herhangi bir göz sağlık sorununun engel olup olmadığına karar vermek içinse Personel Adaylarının Hastalıklara Göre Değerlendirme Çizelgesine bakmak gerekmektedir. Bu listeye bakıldığında ise aşağıdaki sonuçlar ortaya çıkmaktadır.
- Göz kapak düşüklüğü, göz kapak şekil bozukluğu, göz yüzeyindeki yapışıklıklar engeldir. (A2F2, A2F3, A2F4)
- Kornea, göz yüzeyi ve göz kapaklarında iz bırakarak iyileşmiş hastalıklar (keratokonus ve diğer kornea hastalıkları) engeldir. (A3F1)
- Gözyaşı kanalı ile ilgili sorunlar engeldir. (A4F1)
- Gözde kayma, şaşılık ve nistagmus adı verilen gözde istemsiz ve anormal hareketler engeldir. (A5F1, A5F2, A5F3)
- Kornea sorunlar, kornea ameliyatı geçirmiş olmak, vitreus ameliyatı geçirmiş olmak (A6F1, A6F2, A6F3)
- Göz derecesi 1'in üzerinde olan göz kusurları engeldir. (A7F1, A7F2, A7F3, A7F4)
- Renk körlüğü engeldir. (A8F1)
- Gözün arka kısmını ilgilendiren retina, vitreus ve koroidin tüm sorunları engeldir. (A9F1, A9F2, A9F3, A9F4, A9F5, A9F6, A9F7)
Aşağıdaki çizelgede sözleşmeli er adaylarının göz hastalıkları açısından durumunu belirtir yönetmelik çizelgesi mevcuttur.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.