Glokom (göz tansiyonu) dünya genelinde 70 milyon insanı etkilemektedir ve tedavi edilmediğinde geri dönüşümsüz görme kaybına neden olmaktadır. Ancak glokomu olan kişilerin yarısı bu göz tansiyonları olduğunun farkında değildir. Bu yazıda araştırmacıların glokom tanısında kontakt lens geliştirmeleri ile ilgili bir bilimsel çalışma ele alınacaktır.
Göz beni, göz yüzeyi üzerinde ya da göz içinde ortaya çıkan renkli kitlelerdir. Genellikle zararsız olmakla birlikte takip edilmeleri uygundur.
Lens kayması gözün içerisinde bulunan doğal ya da ameliyatla yerleştirilmiş yapay lensin bulunması gereken bölgeden kaymasını ifade etmektedir. Lens kaymasının nedenleri ve tedavisi üzerinde durulacaktır.
"En iyi lazer göz ameliyatı yöntemi hangisidir?" sorusu bizlere en sık sorulan sorulardandır. Bu sorunun cevabını bu yazıda bulacaksınız.
"Kalıcı lens ameliyatı sonrasında lazer yapılabilir mi?" sorusu bizlere en sık sorulan sorulardandır. Bu sorunun cevabı "evet, yapılabilir" dir.
Hipofiz adenomu, beyinin hipofiz bölgesinde ortaya çıkan tümörler olup görme sorunlarına yol açabilmektedir.
Özel geliştirilmiş bifokal gözlüklerle miyopi ilerlemesinin yavaşlatılabileceği bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir.
Atropin göz damlasının uygun dozlarda kullanımının miyopi ilerlemesini azalttığı ve yan etkilerinin minimumda tutulabildiği gösterilmiştir.
Bu yazıda SMILE lazer hakkında günümüzde çok bahsedilen bazı iddialar konusunda bilgi verilmektedir.
Lazer göz ameliyatı sonrasında bulanık görme süresi nedene ve lazer tipine bağlı olarak değişmektedir.
Keratokonus hastasında katarakt ameliyatı yapılabilmektedir. Bu hastalarda göze yerleştirilecek merceğin iyi seçilmesi gerekmektedir.
Katarakt ameliyatı ya da mercek ameliyatlarında göz içine yerleştirilen mercekte kayma olduğunda sorun ancak ameliyatla düzeltilebilmektedir.
Lazer göz ameliyatı fiyatları lazer yöntemine (FemtoLASIK, Smile lazer, PRK, No Touch), ameliyatın yapıldığı hastane ve ameliyatı yapan doktora göre değişkenlik göstermektedir.
Katarakt ameliyatı, kişinin kişinin görme kalitesini herhangi bir şekilde olumsuz etkilediğinde yapılması gerekmektedir.
Katarakt ameliyatının zor olup olmadığı konusu katarakt ameliyatını yapan doktorun cerrahi tecrübesine ve kataraktla birlikte göz muayenesinde elde edilecek diğer bulgulara bağlıdır.
Kolesterol düşürücü bir ilaç olan fenofibrat'ın diyabet (şeker hastalığı) hastalarında retina hastalığının ilerlemesini %27 oranında azalttığı bir bilimsel çalışmada gösterilmiştir.
Yapılan bir bilimsel çalışmada miyop astigmatı olan kişilerde PRK lazer ile daha iyi göz derecesi, smile lazer ile operasyon sonrasında daha hızlı iyileşme ve daha az rahatsızlık hissi ortaya çıkmıştır.
Bu bilimsel çalışma doğumdan kısa süre sonra katarakt ameliyatı yapılan bebeklerde glokomun (göz tansiyonu) yıllar sonra bile ortaya çıkabileceğini göstermiştir.
"En iyi lazer göz ameliyatı hangisidir?" sorusu sık sorulmaktadır. Herkes için en iyi bir lazer göz ameliyatından bahsedilemez. Göz muayenesi ve kornea topografisi testi ile size en uygun yöntemi belirlenebilir.
Vitrektomi ameliyatı gözün arka kısmında bulunan retinaya ait sorunlar ve göz boşluğundaki kanamalar gibi nedenlerden dolayı yapılan ameliyatlardır.
Retina yırtıkları ve retina dekolmanı göz hastalıkları içinde acil olan durumlardandır. Retina yırtıkları geç kalındığında kalıcı ciddi görme kayıpları ile sonuçlanabilmektedir.
Şeker Hastalığı gözde retina kanaması, sarı nokta ödemi, göz içi boşluğuna kanama ve katarakt gibi birçok soruna neden olabilmektedir.
Gözyaşı kanalı gözyaşını burun boşluğuna aktaran bir kanal sistemidir. Gözyaşı kanalının herhangi bir yerinde ortaya çıkan tıkanıklıklar göz sulanmasına neden olmaktadır.
Bu yazıda Doç. Dr. Fatih Çakır Gündoğan göz kanamaları hakkında bilgi vermektedir.
Göz kapaklarında düşme (Pitozis), göz kapaklarında cilt sarkmaları (Blefaroşalazis), göz kapağının içe (Entropiyon) ve dışa (Ektropion) dönmesi sık görülen sorunlardandır.
Göz içi lensler katarakt ameliyatında ve mercek değişimi ameliyatlarında kullanılmaktadır. Tek odaklı standart lensler, torik lensler, multifokal lensler (akıllı lens) gibi alt tipleri bulunmaktadır. her lens tipi herkese uygun olmayabilmektedir.
Göz Tansiyonu (Glokom), normal göz içi basıncının göz arkasında bulunan sinirlere zarar verecek derecede yükselmesi ile karakterize ilerleyici bir hastalıktır. Göz tansiyonunun ihmal edilmesi körlük ile sonuçlanabilmektedir.
Sarı Nokta Hastalığı, genellikle 60 yaş üzerinde ortaya çıkan ve ilerleyici görme kaybı ile karakterize bir retina hastalığıdır. Kuru ve yaş tipleri vardır.
Keratokonus gözün ön kısmında bulunan saydan kornea dokusunun ilerleyici bir hastalığıdır. Genellikle 15-25 yaş arasında göz derecelerinde hızlı artış ve görme azalması ile kendini göstermektedir.
Katarakt, göz içi merceğinin saydamlığını kaybederek ışık geçirgenliğinin azalmasıdır. Kataraktın tedavisi sadece ameliyatla olmaktadır.