LAZER GÖZ AMELİYATI NEDİR?
Lazer göz ameliyatı, refraksiyon kusurlarını (miyop, hipermetrop, astigmatizma) düzeltmek amacıyla kullanılan şemsiye bir terimdir. Yani lazer göz operasyonu denildiğinde ortak noktaları lazer kullanımı olan birden fazla yöntem kastedilmektedir. Bu yöntemlerin en sık kullanılanları FemtoLASIK, Smile Lazer, No Touch Lazer ve PRK'dır.
LAZER GÖZ AMELİYATI GÖZÜN HANGİ TABAKASINA YAPILIR?
Gözümüzde ışık kırma gücü olan temelde iki tane doku bulunmaktadır. Kornea ve Lens (Mercek). Lazer göz operasyonları kornëa tabakasında uygulanmaktadır. Sağlıklı bir insan gözünde korneanın ortalama kırıcılık gücü 42-45 derece, lensin kırıcılık gücü ise 20 derece kadardır. Lazer göz ameliyatı ile korneanın şekli ve kırıcılığı değiştirilmektedir. Örneğin, kornea kırıcılığı 43 derece olan bir kişi 3 derece miyopsa, lazerle kırıcılık 40 derece civarına düşürüldüğünde miyopisi düzelmiş olacaktır.
LAZER GÖZ AMELİYATI İLE GÖZ ÇİZDİRME AYNI MIDIR?
Aslında farklıdır, ama bunu soran hastaların kastettiği operasyon aynıdır. Şöyle açıklayalım. Lazer göz operasyonu dönemi öncesinde özellikle miyopi ve astigmatizmanın düzeltilmesinde radial keratotomi ve astigmatik keratotomi adı verilen teknikler uygulanmakta idi. Bu yöntemlerde kornea üzerine gerçekten de çizikkler atılırdı ve miyopinin ve astigmatın düzeltilmesi hedeflenirdi. Ancak bu yöntemlerde hedeften sapma miktarları ve ihtimali fazla idi. halk arasında ise bu yöntemler "göz çizdirme" olarak isimlendirilir oldu. Daha sonra lazer teknolojisi ile göz derecelerinin düzeltilmesi teknolojisi ortaya çıkınca halk arasında "göz çizdirme" olarak bilinen göz derecelerinin düzeltilmesi ifadesi lazer döneminde de devam etti. Bu nedenle aslında göz çizdirme ile lazer göz operasyonu farklı şeyler olmasına rağmen insanların kasettiği şey günümüzde lazer teknolojisidir.
Lazer cerrahisinin kökeni 1980'li yıllara dayanmaktadır. Bu yıllarda excimer lazer IBM araştırma şirketince kullanılmakta iken dahiyane bir fikirle hayvan dokusunda skar dokusu oluşturmadan excimer lazerin kullanılabileceği fikri ortaya çıkmıştır. Bunun sonucunda insan dokusunda lazer kullanılmaya başlanmıştır. Yaklaşık yıllık bir deneme ve araştırma süreci sonrasında LASİK ve PRK lazer tedavileri uygulanmaya başlanmıştır. 2001 yılında LASİK dünyada en sık uygulanılan elektif (acil olmayan) cerrahi yöntemi olmuştur.
LAZER GÖZ AMELİYATI KİMLERE UYGULANABİLİR?
Lazer göz operasyonları aşağıdaki durumlarda uygulanmaktadır.
18 yaşını doldurmuş olanlar,
Son 1 yılda göz derecesi 0.50 dereceden fazla değişmemiş olanlar,
En fazla -8 dereceye kadar miyopi, -5 dereceye kadar astigmat ya da +5 derece kadar hipermetropisi olanlar,
Kornea kalınlığı yeterli kalınlıkta ve dokusu sağlam olanlar,
Gözlerinde başka herhangi bir hastalık bulunmayanlar
LAZER GÖZ AMELİYATI KİMLERE UYGULANAMAZ
Lazer göz ameliyatının aşağıdaki durumlarda uygulanması doğru olmayabilir.
Romatizmal hastalıkları olanlar,
Kalp hastaları,
Diyabet hastaları,
Hamile ya da bebek emziren kadınlar,
Keratokonus hastaları,
Göz tansiyon, üveit, ileri derecede kuru göz vb. göz hastalıkları olanlar.
Retina tabakasında dekolman riski olan ve retina ameliyatı geçirmiş olanlar.
LAZER GÖZ AMELİYATI YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Lazer göz operasyonu yöntemlerini temelde iki ana başlık altında incelemek mümkündür. Yüzeyel yöntemler ve Derin yöntemler. Yüzeyel ve derinden kastedilen lazerin korneanın hangi tabakasına uygulanacağı ile ilgilidir. Yüzeyel yöntemler arasında günümüzde sık uygulanan yöntemler klasik PRK ve No Touch Lazer, derin yöntemler ise LASIK(FemtoLASIK) ve Smile Lazer yöntemleridir.
Yüzeyel yöntemler ile derin yöntemler arasında teknik ve iyileşme süreci açısından fark vardır. Yüzeyel yöntemlerde lazerkorneanın yüzeyel tabakalarına uygulanır ve kişide 2-3 gün gözde sulanma, yanma, batma şikayetleri olur. Bu süreç sonrasında kişinin görmesinde hafif bir bulanıklık olur, ancak bu bulanıklık günler geçtikçe azalır ve görme seviyesi günler sonra maksimuma çıkar. Derin yöntemlerde ise ya korneanın yüzeyinden bir tabaka (flep) kaldırılarak derin tabakaya lazer uygulanır (LASIK, femtoLASIK) ya da flep kaldırılmadan kornea dokusu içinde sınırları lazerle belirlenmiş bir doku (lentikül) çıkarılır (Smile lazer). Derin yöntemlerde genellikle ilk 2-3 saat hafif bulanıklık, batma, yanma gibi semptomlar olur. Daha sonra bunlar geçer ve birinci gün hasta son derece iyi bir şekilde görür.
LAZER GÖZ AMELİYATI FİYATI NE KADAR?
Lazer göz ameliyatı fiyatı Kayseri'de Doç. Dr. Fatih Çakır Gündoğan'ın muayenehanesinde 06/07/2024 tarihi itibariyle 21000-37000 TRY arasındadır. Bu fiyatlarda değişiklik olabileceğinden 903526060598 numaralı telefonu arayarak güncel fiyatlar hakkında bilgi alabilirsiniz.
LAZER GÖZ AMELİYATI SONUÇLARI BAŞARILI MIDIR?
Excimer Lazer göz yapısı lazere uygun kişilerde mükemmel sonuçlar verir. Bu operasyon bize başvuran hastalarımızın çok büyük kısmına uygun operasyonlardır. Uygun kişiye uygun yöntemler uygulandığında mükemmel sonuçlar veren bir operasyondur. Hastalar kullanılan yönteme göre 1-4 iş günü içinde günlük işlerine dönebilmektedirler.
LAZER GÖZ AMELİYATI RİSKLİ MİDİR?
Her tıbbi operasyonda olduğu gibi lazer göz ameliyatının da riskleri bulunmaktadır. Ancak pratikte bu risklerle hemen hemen hiç karşılaşmıyoruz ya da onbinde denilebilecek ihtimallerle karşılaşılabilmektedir. Lazer göz ameliyatları günümüzde hasta memnuniyeti açısından son derece tatminkar ameliyatlardır.
PRK ve No Touch Lazer yöntemlerinde "haze" adı verilen komplikasyondan bahsedilebilir. "Haze", korne bulanıklığı anlamına gelir. Lazer sonrasında iyileşme esnasında kornea dokusunun saydamlığını kaybetmesine neden olan bir iyileşme komplikasyonudur. Ancak kişinin görme seviyesini azaltan "haze" pratikte hemen hemen görülmeyen bir durumdur. Bilimsel literatürde sıklığı onbinde 4 olarak bahsedilmeltedir. FemtoLASIK operasyonunda ise flep komplikasyonları, smile lazerde ise lentikül komplikasyonları aynı şekilde çok nadiren görülen durumlardır.
LAZER GÖZ AMELİYATI NE KADAR SÜREDE İYİLEŞİR?
Lazer göz ameliyatının iyileşme süreci kullanılan yöntemle doğrudan ilişkildir. PRK ve No Touch Lazer daha yavaş iyileşirken, femtoLASIK ve Smile lazer daha hızlı iyileşmektedir.
PRK ve No Touch lazer sonrasında ilk 30-45 dakika geçtikten sonra gözde anestezinin etkisi geçmeye başlar. Bundan sonra sulanma, batma, yanma başlar. İlk gün ve ikinci gün bu semptomlar devam eder. Üçüncü gün genellikle bu semptomlar rahatlar. Daha sonraki günlerde hasta hafifçe bulanık görür. Bulanık görme günler geçtikçe azalır ve kişinin görmesi maksimuma çıkar. Bahsettiğimiz bulanık görme kişinin günlük ihtiyaçlarını karşılamasına izin vermeyecek derecede olan bir bulanık görme değildir. Bu nedenle hasta günlük her faaliyetini rahatça yapabilir. İlk günlerde biraz daha sık olmakla birlikte genellikle 1 ay kadar göz damlası damlatılır.
FemtoLASIK ve Smile Lazer operasyonları sonrasında ise aynı gün 2-3 saat süren bir batma, sulanma olur. Daha sonra hasta rahatlar. İlk gün biraz bulanık görme normaldir. İkinci gün hastalar oldukça iyi görürler. Göz damlası sıklığı yüzeyel yöntemlere göre daha azdır. Genellikle 1 ay kadar göz damlası damlatılır.
GÖZ LAZER TEDAVİSİ KESİN ÇÖZÜM MÜ?
Evet, lazer göz operasyonları kesin çözümdür. Lazer göz operasyonu esnasında kişinin göz derecesi artık sabit ise ve son 1-2 yıl içinde değişiklik olmamışsa lazerden sonra da değişiklik olma ihtimali oldukça düşüktür. Miyoplarda lazerden sonraki değişiklik ihtimali hipermetroplara göre daha düşüktür.
LAZER GÖZ AMELİYATI HAKKINDA TEKNİK BİLGİ
Excimer Lazer 193 nm bouyunda soğuk bir ultraviyole ışığı yaymaktadır. Bu ışık enerjisi ile kornea dokusu yeniden şekillendirilerek korneanın kırıcılığı değiştirilmekte ve ışığın retina dokusu üzerine odaklanması temin edilmektedir. UV ışınının yüksek enerjili atımları ile her bir atımda yaklaşık olarak 0.25 mikron kalınlığında kornea tabakası ortadan kaldırılmaktadır. (1 mikron 1 mm'nin 1000'de biridir).
Korneanın belirli bir eğimi vardır. Bu eğim kişiler arasında az-çok fark edebilmektedir. Uzağa bakışta az gören miyopların korneasında excimer lazer ile düzleşme sağlanarak korneanın kırıcılığı azaltılmaktadır. Hipermetroplarda ise tersine korneanın dikliği artırılmakta ve bu da kırıcılığı artırarak retina üzerine ışığın odaklanması sağlanmaktadır.
Astigmatta ise korneadaki düzensizlik uygun atış paternleri ile düzeltilmektedir.
Excimer Lazer her bir sistemin kendisine ait bir bilgisayar yazılımı ile kontrol edilmektedir. Bu yazılım ile korneanın hangi bölgesine ne kadar lazer atışı yapılacağı hesaplanmakta ve atışlar gerçekleştirilmektedir.
Excimer Lazer esnasında birçok sistemde bulunan göz-takip sistemi sayesinde hasta gözünü hareket ettirdiğinde lazer atışı anında durmaktadır. Bu da çok önemli koruyucu bir sistemdir. Ayrıca hekim kendisi de hasta gözünü hareket ettirdiğine anında sistemi durdurabilmektedir. Bu günümüz lazerlerinde sorun olmaktan çıkmıştır.
Gözbebeği çapı excimer lazer tedavisinde önemli bir parametredir. Eğer kişinin gözbebeği çapının karanlıktaki miktarı korneada lazer uygulanan çapa göre daha fazla ise bu durumda karanlıkta kişide ışık dağılmaları gibi sorunlara yol açabilecektir. Bu durum excimer lazer tedavisinde kişiye özgü ve sabit olmaya bir parametredir. Hekim bu parametreleri dikkate alarak tedavi uygulamaktadır. Tedavi süresi (excimer lazer'in atım süresi) göz numaranızın büyüklüğüne ve excimer lazer cihazına göre değişmektedir. Ancak genellikle 20-60 saniye arasında değişmektedir.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.