RETİNA YIRTIKLARI NEDEN ÖNEMLİDİR?
Retina Yırtıkları gözümüzün arka kısmında bulunan ve ışığı algılayan retina tabakasında ortaya çıkan yırtıklardır. Retinada yırtık oluştuğunda, gözün arka kısmında mevcut olan sıvı yırtık yerinden geçerek retina ve retinanın kanlanmasını sağlayan koroid tabakasını birbirinden ayırır. Bu ayrılma neticesinde retinanın kanlanması bozulur ve retinanın ayrıldığı bölgelerde kişi göremez hale gelir. İste retina yırtığının neden olduğu bu duruma Retina Dekolmanı adı verilir.
RETİNA YIRTIKLARI NEDEN ORTAYA ÇIKAR?
Retina Yırtıkları ortaya çıkış nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz.
Yaşa Bağlı Gözde Ortaya Çıkan Dejeneratif Değişiklikler retinada yırtık oluşumu açısından riski artırır.
Göze ve Kafaya Alınmış Darbeler. Travmalar sonucunda günler içinde retinada yırtık ve retina dekolmanı ortaya çıkabilir. Hatta bazen travmalar sonucunda yıllar sonra bile retina dekolmanı ve retina yrtıkları görülebilmektedir.
Doğumsal Bazı Retina Sorunları. Retinada latis dejenerasyonu adı verilen ve doğuştan gelen bazı sorunlar retinada yırtık oluşumu açısından bir meyil oluşturur. Latis dejenerasyonu olan hastaların yüzde 7'sinde retina dekolmanı ortaya çıkmaktadır. Tersinden baktığımızda ise retina dekolmanı olan hastalkarının yzde 40'ında retinada latis dejenerasyonu mevcuttur.
RETİNA YIRTIKLARI TEDAVİSİ
Retina Yırtıklarının ve Retina Dekolmanının tedavisi genellikle ameliyattır. Eğer retina yırtığı henüz dekolman ortaya çıkmadan saptanmışsa bazen lazer tedavisi ile ameliyata gerek kalmayabilir. Ameliyat kararı ve ameliyatta uygulanacak yöntem retina yırtığının ilerleme durumu, yırtığın retinadaki yeri, hastanın yaşı, yırtığın ortaya çıkma nedeni faktörlerden etkilenmektedir.
RETİNADA YIRTIKLAR NASIL OLUŞUR?
Retina gözün içini kaplayan vitreus jeli ile temas halindedir. Sağlıklı bir gözde vitreus jeli homojendir ve sıkı bir yapısı vardır. Vitreus jelinin kıvamı ve homojen yapısı bazı durumlarda bozulabilmektedir.
Yüksek miyopi, göz travması, göz içi iltihapları gibi durumlar vitreus jelinin içinde sıvı ile dolu boşlukların oluşmasında neden olur. Bunun sonucunda vitreus göz hareketleri sonucunda retinayı sıkı yapışık olduğu bölgelerde çekmeye başlamaktadır. Bu çekintiler sonucunda retinada yırtıklar oluşabilmektedir. Bu çekintiler esnasında kişi ışık çakmaları benzeri parlamalar görebilmektedir. Çekintiler retinada yırtık oluşturursa vitreus jeli içindeki sıvı retina ile gözün dış duvarı arasında girmeye başlar ve retinayı dış duvardan ayırır. İşte bu duruma retina dekolmanı ya da retina ayrılması adı verilir. Retinanın görme ile ilgili hücreleri beslenmesini dış duvardaki kan damarlarından aldığı için zaman geçtikçe bu hücrelerde harabiyet başlar. Bu nedenle retina dekolmanı tedavisi acil yapılması gereken bir tedavidir. Ne kadar erken sürede retina dış duvara yapıştırılırsa görmedeki kazanç da o kadar fazla olmaktadır. Uzun süre retina dekolmanı olan kişilerde retina tekrar yerine yapıştırılsa dahi görmede artış olmayabilmektedir. Ancak görmede artış olmayabileceği farz edilse dahi retinanın yine de dekole bir şekilde bırakılması uygun değildir.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.