© Doç. Dr. Fatih Çakır Gündoğan

GÖZ İÇİ LENSLER (MERCEKLER)

Göz içi lensler katarakt ameliyatında ve mercek değişimi ameliyatlarında kullanılmaktadır. Tek odaklı standart lensler, torik lensler, multifokal lensler (akıllı lens) gibi alt tipleri bulunmaktadır. her lens tipi herkese uygun olmayabilmektedir.

GÖZ İÇİ LENSLER

Göz içi mercekler ya da göz içi lensler gözümüzde doğal olarak var olan merceklerin yerine kullanılması amacıyla üretilmiş merceklerdir. Göz içi merceklerin iki temel kullanım alanı vardır. Bunlardan birincisi katarakt ameliyatları, ikincisi ise göz derecelerinin çok yüksek olduğu kişilerde göz derecelerinin sıfırlanmasıdır.

Göz içi merceklerin bazı tipleri vardır. Bunlar tek odaklı lensler, çok odaklı lensler (multifokal lensler), tek odaklı olup artırılmış görme derinliğine sahip lensler (EDOF) ve torik lenslerdir.

Göz içi lensler (mercekler) göze ameliyatla yerleştirilmeden önce lens gücü hesaplaması işlemi yapılır. Lens gücü hesaplaması ile göze yerleştirilecek lensin gücü belirlenir. Göze yerleştirilecek lensin derecesi ile kişinin ameliyattan sonra göz derecesinin ne olacağı belirlenmektedir. Ancak genellikle göz derecesinin sıfır olması hedeflenmektedir. Ancak farklı uygulamalar da vardır. En sık uygulanan uygulamalardan biri monovizyon uygulaması olup aşağıda kısaca değineceğim.

TEK ODAKLI LENSLER

Tek odaklı lensler kendisi üzerine gelen ışığı tek bir odağa odaklayan lenslerdir. Tek odaklı lensler göze yerleştirildiğinde eğer göz derecesi sıfır olacak şekilde lens gücü belirlenmişse kişi uzağı net bir şekilde görür ve fakat yakında okuma gözlüğü ihtiyacı olur. Tek odaklı lensler kullanıldığında bazen monovizyon adı verilen uygulamayı yaparız. Monovizyon uygulamasında kişinin bir gözü uzağı görecek şekilde, diğer gözü de yakını net görecek şekilde ayarlanır. Bu şekilde iki göz açık kişiler gözlükten bağımsız hale gelebilmektedirler. 

ÇOK ODAKLI LENSLER

Çok odaklı lensler akıllı mercekler ya da akıllı lens olarak da bilinmektedir. Multifokal mercekler monofokal merceklerin aksine hastanın hem uzağı, hem orta mesafeyi hem de yakın mesafeyi gözlüksüz görebilmesi amacıyla son yıllarda kullanımı artmış merceklerdir. Multifokal merceklerin üzerinde bulunan ve halka şeklinde olan farklı kırıcı alanlar ışığı uzak, orta ve yakın mesafeye odaklamaktadırlar. Bu şekilde hastalar her mesafeyi gözlüksüz görebilme imkanına sahip olmaktadırlar. Fiyatları monofokal merceklere göre daha pahalıdır. Monofokal merceklere olan zayıf noktaları cerrahi sonrasında görüntünün parlaklığında bir miktar azalma olabilmesidir. Çünkü akıllı lens kendisi üzerine gelen ışığı uzak, orta ve yakına odaklamak amacıyla bölmektedir. Bu da kişinin bu mesafeleri görebilmesini sağlarken görüntü kalitesinde monofokal lenslere göre bir miktar azalma olmaktadır.

Akıllı lenslerin her kişiye kullanılması uygun değildir. Özellikle gençlerde mümkün olduğunca kaçınmak gerekmektedir. Akıllı lens operasyonundan en sık hipermetrop volan kişiler ve kataraktı yoğun olan kişiler fayda görmektedirler.

TORİK LENSLER

Tek odaklı ve çok odaklı lensler ile kişinin ameliyat öncesinde var olan miyop ve hipermetropisi düzeltilebilir. Ancak kişide önemli derecede astigmat var ise bu durumda astigmat düzeltilemez. Astigmatı düzeltmek için torik lensler vardır. Hem monofokal hem de multifokal lenslerin torik tipleri vardır. Torik lenslerin üzerinde birbiri karşısında iki tane çizgi ya da belirteç vardır. Torik lens göze yerleştirilirken belirteçler kişinin astigmatını ortadan kaldıracak şekilde yerleştirilir. Bu şekilde astigmat sorunu da ortadan kaldırılmış olur.  

İlginizi Çekebilir

TÜM YAZILAR